Over NPO Over NPO
Overzicht

NPO Cultuur

De publieke omroep brengt de magie van de zaal bij de mensen thuis. Onder de noemer NPO Cultuur bieden we via verschillende kanalen een gevarieerd pakket van nieuwe en bestaande cultuurprogramma's aan.

We laten het mes daarbij aan twee kanten snijden: inspiratie en plezier voor het publiek en een extra impuls voor de Nederlandse cultuursector. Want corona raakt ons allemaal hard. De cultuursector heeft het ongekend zwaar. Er wordt in ons land heel veel moois bedacht, geoefend en gemaakt. Om te voorkomen dat dat alles ongezien en ongehoord blijft, openen we met NPO Cultuur het grootste podium van Nederland, gevuld met muziek, dans, theater en andere culturele producties die je niet wil missen.

Op NPO Start en themakanaal NPO 2 extra zijn al veel mooie cultuurprogramma's uit ons rijk archief te vinden. Op NPO Start rangschikken we die onder diverse genres (linten), zoals Cabaret , Klassieke muziek en Cultuur voor kinderen .

Ondertussen wordt samen met de omroepen en de cultuurkoepels hard gewerkt aan nieuwe programmering en voorstellingen. Die zullen ook op andere tv- en radiozenders, zowel lineair op radio en tv als online en on demand worden aangeboden.

Nieuwsbrief NPO Cultuur

Wil je niets missen van het aanbod van NPO Cultuur? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Binnenkort gaan we hiermee van start. Je krijgt dan elke week een overzicht van de hoogtepunten in je mailbox. Meld je hier alvast aan

Binnenkort te zien op NPO 2

Vrijdag 26 februari

Nu te zien, 21:15 uur
Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, wandelt in het Dordrechts Museum langs 6 eeuwen Nederlandse schilderkunst met in de hoofdrol: bomen! Van realistisch tot abstract, de boom blijkt een geliefde muze.

 

Zaterdag 27 februari

Podium Pop Up, 22:05 uur
Stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia verrast ensemble Fuse de werknemers van de Openbare Bibliotheek Utrecht. Gershwin zoekt graag de kruisbestuiving op tussen met poëzie en klassieke muzikanten. Fuse houdt van de energie en directheid van Gershwin.

 

Zondag 28 februari

Podium Witteman, 18.15 uur
Judith en Tineke Steenbrink en Holland Baroque, Scholtes & Janssens, en Dianto Reed Quintet. Altijd met aansluitend op  NPO2 extra  een vervolg; Podium Witteman extra (19. 20 uur)

On stage, 19:20 uur
Welke band moeten we allemaal horen volgens Henny Vrienten? En op welke voorstelling wacht Ryanne van Dorst? Hoe brengt Joost van Bellen een ode aan het nachtleven? Nadia Moussaid gooit in coronatijd samen met een hoofdgast de deuren wijd open voor Nederlandse muzikanten en kunstenaars.

Dinsdag 2 maart  

Het geheim van de meester, 20.30 uur
Deze week reconstrueert het team een 17e eeuws 'trompe l'oeil': een bedrieglijk echt geschilderde afbeelding van een prikbord met daarop kostbare persoonlijke spulletjes van de schilder zelf; Samuel van Hoogstraten.

Met aansluitend altijd Het Geheim van de meester EXTRA op NPO 2 extra, 21.10 uur

Theater Maas, 21:10 uur
In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda's van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Jacqueline Govaert.

 

Woensdag 3 maart

Uur van de Wolf, 23.05 uur
Documentaire van Regisseur Gero von Boehm over de spraakmakende fotograaf Helmut Newton.


Vrijdag 5 maart

Nu te zien, 21.10 uur
Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, laat zich overrompelen door de metershoge schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Hans Broek. Rauw werk dat zonder opsmuk de kijker confronteert met het Nederlandse slavernijverleden. 


Zaterdag 6 maart 
 

Van Kooten & De Bie, 20:30
Aflevering van Van Kooten & De Bie van 1 februari 1987, die naadloos aansluit bij het thema 'Tweestrijd' van de Boekenweek 2021. Van Kooten en De Bie liggen met elkander overhoop over de mediawereld. 


Zondag 7 maart

Podium Witteman, 18.15 uur
Met Adam Akopian, Dudok Quartet Amsterdam en Fuse. Altijd met aansluitend op  NPO2 extra  een vervolg; Podium Witteman extra (19. 20 uur)

On stage, 19.20 uur
Welke band moeten we allemaal horen volgens Henny Vrienten? En op welke voorstelling wacht Ryanne van Dorst? Hoe brengt Joost van Bellen een ode aan het nachtleven? Nadia Moussaid gooit in coronatijd samen met een hoofdgast de deuren wijd open voor Nederlandse muzikanten en kunstenaars.


Binnenkort te zien op NPO 2 extra 

Vrijdag 26 februari

3voor12 presenteert... De Staat op Lowlands 2019, 20:30 uur
Programma met aandacht voor de betere popmuziek.   

3voor12 presenteert... Stromae, 22:45 uur
Registratie van een optreden van Stromae tijdens Lowlands 2014.          

 

Zaterdag 27 februari

Podium Dans: Nanine Linning, 20:05 uur
Serie dans-specials. Met dit keer choreografe Nanine Linning.   

Patrick Nederkoorn - Ik betreur de ophef, 20:40 uur     
In zijn avondvullende solovoorstelling 'Ik betreur de ophef' vertelt cabaretier Patrick Nederkoorn op aanstekelijke wijze over zijn verleden als gemeenteraadslid.       

MUST!  22.00 uur
Serie waarin telkens een BN'er een culturele tip geeft, met aansluitend een documentaire, voorstelling of optreden.            

Tip van MUST! 3Doc: Paradiso, 22:05 uur
Documentaire over de Amsterdamse concertzaal Paradiso, die in veertig jaar tijd uitgroeide van een 'hippiehol' tot één van de belangrijkste poppodia in Nederland.              

 

Zondag 28 februari

Podium Witteman extra, 19:15 uur
In aansluiting op Podium Witteman duiken we dieper in één van de besproken onderwerpen.   

Met klassiek de week door, 20:15 uur  
NPO Radio 4-presentatoren Carine Lacor, Jet Berkhout en Ab Nieuwdorp en tv-presentator Tijl Beckand duiden vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam de actualiteit met klassieke muziek.

Zauberflöte Requiem, 20:30 uur
Een mix van Die Zauberflöte en het Requiem van Mozart. Holland Opera in samenwerking met Carthago Consort, Jong Nederlands Blazers Ensemble, Cappella Amsterdam en Mr.Beam.

Maandag 1 maart

Murder at the Symphony, 20.30 uur         
De muziek in dit concert, gegeven door het Danish National Symphony Orchestra, komt uit soundtracks van bloedstollende verhalen, films en tv-series zoals Psycho, Vertigo en The Silence of the Lambs.

The Art of Museums, Munch Museum Oslo, 21.50 uur
Topauteur Karl Ove Knausgård vertelt in het Munch Museum te Oslo o.a. over de Munch-werken The Scream, The Sun en Death in the Hospital Room.

Vrije Geluiden: Reinbert de Leeuw, 22:45 uur     
In de jaren zestig brak pianist en componist Reinbert de Leeuw een lans voor de destijds nagenoeg vergeten Franse componist Erik Satie. Satie schreef korte, uitgeklede muziek.

 

Dinsdag 2 maart

Het geheim van de meester extra, 21.10 uur
In aansluiting op de reeks 'Het geheim van de meester' van NPO 2 kijken we verder naar de meest recente aflevering. 

Boudewijn de Groot - Kom nader, 21.25 uur
Regisseur Suzanne Raes volgt Boudewijn de Groot in het jaar na het optreden waarin hij aankondigt dat hij nooit meer de hits wil spelen waar hij beroemd mee werd. Een streep onder het verleden.

 

Woensdag 3 maart      

Muziek en het brein, 20.30 uur
Twee prominente hersenonderzoekers, prof. Dick Swaab en prof. Erik Scherder, geven in het Concertgebouw Amsterdam een muzikaal college. Het thema is actueel: muziek en het brein in tijden van corona.

Tussen Kunst en Kitsch extra, 21.20 uur
In deze specials gaan we inhoudelijk verder in op voorwerpen en gebeurtenissen uit de reguliere uitzendingen van Tussen Kunst en Kitsch.              

MUST!, 21.35 uur
Serie waarin telkens een BN'er een culturele tip geeft, met aansluitend een documentaire, voorstelling of optreden.   

Bij MUST:

3Lab: Traag naar de hemel, 21.40 uur
Een observerend, licht komisch portret van de laatste drie nonnen Norbertienen en hun dwergkeesje Skippy in een Belgisch klooster.

 

Donderdag 4 maart

Meepesaant, 20.30 uur    
Registratie van de voorstelling 'Meepesaant' door Marc-Marie Huijbregts en Marcel Musters over twee zussen, twee vriendinnen, twee vrouwen uit Tilburg.  

Salinger, 21.35 uur           
Documentaire over de wereldberoemde schrijver J.D. Salinger, vooral bekend door zijn roman The Catcher in the Rye.

 

Vrijdag 5 maart

De weg naar Hollywood - Het Ciconia Consort, 20.30 uur
Het Ciconia Consort en Dick van Gasteren gaan op weg naar Hollywood. Met filmmuziek, klassieke muziek die in films werd gebruikt én muziek van componisten die graag voor film hadden

 

Zaterdag 6 maart

Johan Goossens: Daglicht, 20.30 uur        
Cabaretier Johan Goossens toont je de wereld en sleurt je mee in zijn gedachten, soms hard, dan weer poëtisch. Met hilarische en mooie liedjes.        

Kusama - Infinity, 21.30 uur         
Documentaire over het leven van kunstenares Yayoi Kusama, dat zich voltrok vanuit een conservatieve opvoeding in Japan naar een roemruchte carrière in Amerika in de jaren zestig.

VPRO Cinema Extra, 22.45 uur     
Filmprogramma waarin Noa Johannes je in verschillende gesprekken met nationale en internationale makers meeneemt door de bijzondere wereld achter het witte doek.

De Liefhebbers. 23.20 uur

De onderlinge relatie van de familie Liefhebber komt onder druk te staan als blijkt dat hun vader zijn ziekte heeft verzwegen. Hebben zelfs onvoorwaardelijke familiebanden grenzen?          

 

Zondag 7 maart

Podium Witteman extra, 19.25 uur         
In aansluiting op Podium Witteman duiken we dieper in één van de besproken onderwerpen.  

Met klassiek de week door, 20.25 uur     
Carine Lacor, Jet Berkhout, Ab Nieuwdorp en Tijl Beckand duiden met klassieke muziek de actualiteit van de afgelopen of de komende week vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam.

Holland Opera: King Lear, 20.35 uur
Opera  naar één van Shakespeare's meest intense familiedrama's. Muziek van Giuseppe Verdi en Fons Merkies, uitgevoerd door Holland Opera, Het Jong Nederlands Blazers Ensemble & 155.


Binnenkort te zien op NPO 3

Vrijdag 5 maart

Yentl en de Boer in concert, 22.20 uur
Yentl en de Boer trekken samen met hun lievelingsmuzikanten langs de zomerfestivals en openluchttheaters.

Zaterdag 6 maart

Muziekstad, 22.45 uur
In Den Haag zijn de artiesten kunstzinnig met een dikke knipoog. Eva Koreman wipt langs bij de club PIP voor de bouwvakkersboyband Goldband, hedendaags smartlappenzangeres Sophie Straat en opkomend dj/producer Dazion.

Fabian Franciscus: Vlafeest, 23.25 uur
Fabian is cabaretier en autist. Beide doet hij zelfstandig. Het programma Vlafeest gaat over hoe hij er steeds beter mee heeft leren leven.

Ga nu naar NPO Start


Of ga naar NPO 2 extra