Over NPO NPO Start
Overzicht

On demand

Bekijk de speellijst op NPO Start van programma's waarin eenzaamheid centraal staat.Hieronder hebben wij enkele programma's voor je uitgelicht.

Wie kent mij nog? 2017 en 2018 (EO)
Tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid portretteert de EO vijf mensen die eenzaam zijn. Dagelijks deelt één van de hoofdpersonen zijn of haar levensverhaal, waardoor de eenzaamheid tastbaar wordt. Hoe zijn ze eenzaam geworden? Waarom lukt het niet om mensen te ontmoeten? En, zoals iedere geportretteerde zichzelf uiteindelijk afvraagt: “Wie kent mij nog?”.
Bekijk op NPO Start

‘Je bent niet alleen’ - thema tv-kerkdienst 25 december 2018 (EO)
De kerkdienst op Eerste Kerstdag op NPO 2 staat tijdens kerst in het teken van #jebentnietalleen. Hiermee vraagt de EO aandacht voor eenzaamheid. Voorganger in deze kerstdienst is dominee Michiel de Leeuw.
Bekijk op NPO Start

Als je bij me weggaat (Mensjesrechten, 2018) (EO)
Wat als je ouders niet in staat zijn om voor je te zorgen? Dit is het geval bij Jamilla (14) die nu al jaren in een opvangtehuis woont. Ondanks de problemen van vroeger mist ze haar ouders: 'Je kunt het vergelijken met het gevoel dat niemand je komt helpen als je valt en je knie bloedt.'
Bekijk op NPO StartKerstfeest in de Stad, 2018 (EO)
Op Eerste Kerstdag vierde Nederland massaal Kerst met Bert van Leeuwen, Tino Martin, Berget Lewis, Anneke van Giersbergen en Kaj van der Voort. Het thema was #jebentnietalleen. Bert van Leeuwen: "Wij willen mensen die zich eenzaam voelen een hart onder de riem steken. We hopen op net even weer wat meer verbondenheid, het verlichten van de eenzaamheid. Dat het een haakje is voor mensen om in actie te komen.”
Bekijk op NPO Start

Verward, 2019 (EO)
In ‘Verward’ kijk je door de ogen van Will. Will is een van de duizenden ‘verwarde’ mensen in Nederland waarmee de politie zich de afgelopen tijd moest bemoeien. Recente cijfers wijzen op 90.000 meldingen van verwarde mensen, die bij de politie binnenkomen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden. Het lukt de overheid en de directe omgeving niet om deze mensen te helpen.
Bekijk op NPO Start

The Passion, 2019 (EO/KRO-NCRV)
Edwin Jonker en Edsilia Rombley vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de negende editie van The Passion in Dordrecht. De verteller is Martijn Krabbé. Zangers Lucas Hamming en Paul Sinha vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus en acteur Porgy Franssen speelt het Pilatus-personage. Het thema van dit jaar was #jebentnietalleen. Hiermee werd aandacht gevraagd voor de vele gezichten van eenzaamheid.
Bekijk op NPO Start

Zapp Echt Gebeurd: Wat zou jij doen? (Human), 
aflevering 2 (2019)
Ellen vermoedt dat haar overgrootvader eenzaam is na het overlijden van zijn vrouw. Moet zij dit met hem bespreken of juist niet?
Bekijk op NPO Start

De vloer op: Samen eenzaam (Human) (2019)
Bekijk op NPO Start3Lab-film Cargo (Human) (2015)
Film over de mannen op een bevoorradingsschip op de Noordzee, die een maand lang op zee op elkaar zijn aangewezen.
Bekijk op NPO Start

2Doc Kort - Bericht van Hassan (Human) (2018)
Verhaal van Hassan, die na een onzekere reis als vluchteling in Nederland contact probeert te houden met zijn familie thuis.
Bekijk op NPO StartDe vrouwen van venserpolder (Human) (2019)
Film over de bewoonsters van Blok 10 in de Bijlmer, die door het aanleggen van moestuintjes met elkaar in contact komen.
Bekijk op NPO Start

Brainwash Talks – Dirk de Wachter (Human) (2017)
“Eenzaamheid is de rode draad in deze samenleving”, aldus psychiater Dirk de Wachter in zijn Brainwash Talk.
Bekijk op NPO Start

Bela Bela – Ik heb het leven nodig (Human) (2001)
Vier dichters in gevangenschap vertellen hoe zij verbeeldingskracht inzetten om te overleven.
Bekijk op VPRO.nl

Mijn ogen zeggen alles (Human) (2001)
Het verhaal van Dick van der Heide, die na een herseninfarct alleen kan communiceren met zijn linkerooglid.
Bekijk op VPRO.nl

Ik neem gewoon mijn speelgoed mee (Human) (2006)
Portret van Remy (4) op zoek naar een geschikte woonplek.
Bekijk op NPO Start

Het sneeuwt vrienden (Human) (2005)
Film over de Wagenstraat in Den Haag, waar naast de talrijke problemen, de mensen die er wonen en werken eigen manieren vinden om het leven leefbaar te maken.
Bekijk op NPO Start

De Zorgfabriek (Human) (2010)
Korte stilistische documentaire over een verzorgingshuis waar bureaucratie en efficiency steeds meer de dienst uitmaken.
Bekijk op NPO StartHollandDoc: Ongeneeslijk Oud (Human) (2010)
Portret over Ans Nieuwenburg-Bron (93) een eigenwijze, markante vrouw die klaar is met haar leven.
Bekijk op NPO Start