Over NPO NPO Start
Overzicht

Actueel

16-11-2017

Marina Meijer wint Karen de Bok Talent Prijs voor documentairetalent                                             

Documentairemaakster Marina Meijer heeft de Karen de Bok Talent Prijs gewonnen voor haar filmplan C’est les autres. Deze prijs, voorheen bekend als de Mediafondsprijs Documentaire, werd dit jaar onder de nieuwe naam voor het eerst uitgereikt aan de winnaar van de IDFAcademy & NPO-fonds workshop. Zes documentaire talenten waren genomineerd voor de prijs.

“Marina omarmt contrasten, heeft geen eindoordeel en heeft een scherp en nauwkeurig oog voor betekenisvolle details en het grotere onderliggende verhaal. Zij laat ons en haar personages in gelijkwaardigheid elkaar tegemoet treden. Met geduld en respect toont zij de grilligheid van de werkelijkheid. Grilligheid én een liefdevolle blik zijn de kracht van haar filmplan C’est les autres”, aldus de jury.

NPO-voorzitter Shula Rijxman reikte de prijs uit tijdens een bijeenkomst van het NPO-fonds op IDFA: “Karen de Bok had een haarfijn gevoel voor nieuw en origineel talent dat zich onder haar vleugels tot bijzondere makers ontwikkelde. Door de prijs haar naam te geven, willen we die traditie laten voortleven.” Karen was jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO. Zij overleed in januari 2017.

De Karen de Bok Talent Prijs gaat naar de winnaar van de IDFAcademy & NPO-fonds workshop. Tijdens deze workshop werken zes documentaire talenten onder begeleiding van documentairemakers Coco Schrijber en Joost Seelen een aantal maanden aan de ontwikkeling en uitwerking van een documentaire idee. Aan het winnende project wordt € 25.000 beschikbaar gesteld uit het NPO-fonds om het plan verder te ontwikkelen in samenwerking met de omroep. Voor het project kan vervolgens een aanvraag worden ingediend bij het NPO-fonds voor een realiseringsbijdrage.

De workshop werpt zijn vruchten af. Veel projecten worden daadwerkelijk gerealiseerd. Zo hebben twee projecten uit de workshop in 2016 inmiddels een bijdrage gekregen van het NPO-fonds om hun film te maken. Het gaat om Idealisten van Samar van Dikla Zeidler en Farewell Paradise van Sonja Wyss.
22-11-2017

Winnaars IDFA 2017 bekend!

In de Amsterdamse Stadsschouwburg werden woensdagavond tijdens de prijsuitreiking van de 30e editie van IDFA de winnaars bekendgemaakt van de verschillende competitieprogramma's. Zo vielen twee jeugddocumentaires die mede zijn gesteund door het NPO-fonds in de prijzen:

  • IDFA Award for Best Children’s Documentary (€ 5.000): Shamira Raphaëla voor Lenno & de Maanvis
  • IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary (€ 2.500): Astrid Bussink voor L I S T E N

Klik hier voor het volledige overzicht van de winnaars.

 


Header en slides: Uitreiking Karen de Bok Talent Prijs en bijeenkomst NPO-fonds 16-11-17 ©Friso Boven