Over NPO NPO Start
Overzicht

Marwil Straat

Marwil Straat studeerde politicologie en communicatiewetenschappen in Amsterdam en is ruim 30 jaar actief in de wereld van de publieke radio en TV. Ze werkte als programmamaker en eindredacteur bij de VARA en de VPRO, was directeur van radiofestivals als Grenzeloos Geluid en WAF en runde 10 jaar haar eigen media productiebedrijf.
In 2001 werd Marwil door de NPO gevraagd de radiodocumentaire nieuw leven in te blazen. Ze stond vervolgens aan de wieg van het NPORadio1-programma Radiodoc, dat ze lange tijd coördineerde. Sinds 2009 is ze zendermanager van NPO Radio 4.

Het is een prachtige opdracht om samen met de omroepen een zender vorm te geven die zo rijk en gevarieerd is en waar zoveel moois gebeurt: live concerten, muziek die de tand des tijds doorstond en verslag van belangrijke culturele en muzikale evenementen. Ik merk dagelijks aan de reacties van onze luisteraars hoezeer we met onze programma’s levens verrijken en hoezeer we erin slagen ons publiek rust en reflectie te bieden in hectische tijden. Dat gaat niet vanzelf: het aansturen van de zender is een complexe opdracht, alleen al omdat studio, zendermanagement en redacties zich ver van elkaar in verschillende gebouwen bevinden. Toch vinden we elkaar keer op keer in de liefde voor de muziek. En is de complexiteit juist wat werken bij de NPO voor mij zo leuk en uitdagend maakt. Ik hou niet van makkelijk.”