Over NPO Over NPO
Overzicht

Privacyverklaring

NPO biedt verschillende diensten aan. Voor het goed functioneren van deze diensten is het in sommige gevallen nodig om persoonsgegevens van u te verzamelen en (tijdelijk) op te slaan.

NPO hecht groot belang aan de bescherming van uw privacy en de veiligheid van uw persoonsgegevens. Wij zullen uw persoonsgegevens uitsluitend verwerken in overeenstemming met de bepalingen van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) en overige toepasselijke wet- en regelgeving. Er worden geen persoonsgegevens met derden gedeeld, tenzij dit nodig is voor onze dienstverlening, er een wettelijke plicht op NPO rust of wanneer u daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft.


1. Voor wie geldt dit privacystatement?
2. Welke persoonsgegevens gebruikt NPO?
3. Voor welke doelen verwerkt NPO persoonsgegevens?
4. Uw rechten/ Inzageverzoek

 

    1. Voor wie geldt dit privacystatement?
      Dit privacy statement geldt voor bezoekers van de NPO websites: www.npo.nl, www.npostart.nl, www.npo3.nl, www.nporadio1.nl, www.nporadio2.nl, www.npo3fm.nl, www.nporadio4.nl, www.nporadio5.nl en www.npofunx.nl, www.nposoulenjazz.nl, www.npozapp.nl en www.npozappelin.nl inclusief eventueel bijbehorende NPO apps voor mobiel en Connected TV . Daarnaast geldt dit privacy statement voor radioluisteraars die contact hebben of meedoen met acties van de NPO radiozenders, bijvoorbeeld het bellen naar de radiostudio. NPO is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens.

 

2. Welke persoonsgegevens gebruikt NPO?
Persoonsgegevens zijn alle gegevens die herleidbaar zijn tot een persoon. Voorbeelden hiervan zijn uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, foto’s en eventueel uw filmpjes maar ook digitale gegevens als ip-adressen en mobiele telefoon id’s.

NPO verwerkt de volgende categorieën persoonsgegevens, afhankelijk van de soort dienst of product die u gebruikt:

Contactgegevens: Dit zijn de gegevens om contact met u op te kunnen nemen zoals uw naam, telefoonnummer, huisadres of e-mailadres.

Inbelgegevens: Dit zijn gegevens over het inbellen naar de radiostudio zoals uw telefoonnummer waarmee u naar de studio belt, gegevens over hoe vaak u hebt gebeld en de laatste keer dat u naar de studio heeft gebeld.

Reactie gegevens: Foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten en berichten in apps, sms en mms: Dit zijn foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten en berichten die u NPO via sms, app of e-mail of via de website toestuurt.

Gegevens over uw deelname aan periodieke acties: Dit zijn gegevens zoals uw deelname aan een prijsvraag, een donatie, een veiling of de gegevens over uw verjaardag of die van een ander.

Klikgedrag en cookies: Klikgedrag zijn gegevens over uw bezoek aan NPO-websites en apps via cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die uw voorkeuren tijdens het surfen op onze website onthouden en worden opgeslagen op uw eigen computer. Zo kan uw browser opnieuw herkend worden en kunnen wij het gebruik van de website meten. Wij verwerken deze persoonsgegevens alleen als je hiervoor toestemming hebt gegeven bij het bezoeken van onze website. Meer weten over ons cookie beleid? Klik dan hier.

Apparaatgegevens: Apparaatgegevens zoals IP-adres, toestel identifier, schermresolutie, type en versie browser en besturingssysteem.

NPO ID en NPO Start Plus gegevens. Naast bovenstaande gegevens, worden bij gebruik van NPO ID en NPO Start Plus de volgende gegevens verwerkt:

Accountgegevens: Dit zijn de gegevens die u nodig heeft om een account aan te maken en daarmee in te loggen op een website van NPO, zoals een gebruikersnaam en wachtwoord.

Favoriete muziek, films en programma’s: Dit zijn de gegevens die u opslaat over uw favoriete muziek, films en programma’s bij NPO.

Leeftijd: deze gegevens kunnen optioneel worden ingevuld.

Gebruiksgegevens NPO ID en NPO Start Plus: Dit zijn gegevens over het gebruik van de verschillende diensten van NPO wanneer de gebruiker is ingelogd op zijn NPO ID Denk hierbij aan gegevens over de webpagina’s van NPO die zijn bezocht en welke video’s zijn bekeken of waar u bent gestopt met kijken in een uitzending om later weer verder te kijken.

Betaalgegevens: Dit zijn gegevens zoals het rekeningnummer en informatie of aan betalingsverplichtingen zijn voldaan in geval van een abonnement op NPO Start Plus.

 
3. Voor welke doelen verwerkt NPO persoonsgegevens?

NPO TV en Online
NPO Start Plus en NPO id
Wanneer u een NPO id en NPO Start (Plus) account aanmaakt, gebruiken wij uw contactgegevens en inloggegevens, opgeslagen favoriete programma’s, apparaat gegevens en gebruiksgegevens om het gebruik te optimaliseren, om persoonlijke aanbevelingen te kunnen doen en zodat u op verschillende apparaten verder kunt kijken. In het instellingenmenu kunt u het gebruik van uw kijkgedrag voor het doen van persoonlijke aanbevelingen uitzetten. Een aantal samenhangende functionaliteiten vervalt daarmee (onder meer het inzicht in uw kijkhistorie en de mogelijkheid om op andere apparaten verder te kijken). U ontvangt dan nog wel algemene aanbevelingen. Leeftijdsgegevens worden optioneel gevraagd in verband met de Kijkwijzerclassificatie, het aangaan van een betaal abonnement (ingeval van NPO Start Plus) en om persoonlijke aanbevelingen te kunnen doen.

Voor NPO Start Plus is het bovendien nodig dat betaalgegevens worden verwerkt voor de afwikkeling van de facturatie en betalingen.

Nieuwsbrieven
Via de websites kunt u zich aanmelden voor nieuwsbrieven. Nieuwsbrieven bevatten bijvoorbeeld informatie over omroepactiviteiten, enquêtes en interessante informatie over gerelateerde onderwerpen. Met het aanmelden voor een nieuwsbrief verwerken wij uw naam en e-mailadres. Wanneer u uitschrijft worden uw gegevens vernietigd.

 Contact- en oproepformulieren
Via de websites van NPO  kunt u vragen stellen of opmerkingen maken over de programma’s van NPO. Hiervoor is het nodig om uw contactgegevens te verwerken, dit zijn uw naam en e-mailadres, zodat wij contact met u op kunnen nemen over de vraag of opmerking.

Prijsvragen
NPO organiseert regelmatig prijsvragen. Wanneer u hieraan meedoet, verwerken wij uw naam, e-mailadres en telefoonnummer. Deze gegevens hebben wij nodig om te bepalen wie de prijsvraag heeft gewonnen, en vervolgens om contact op te nemen met de winnaars.

NPO 3 Aftertalk
Via de AfterTalk website kunt u napraten over uitzendingen, bijvoorbeeld met een panel of gasten uit de uitzending. Wanneer u hieraan meedoet, verwerken wij enkel uw (voor)naam zodat we u kunnen introduceren als gast.

NPO3Lab
Aanmelden voor deelname aan 3Lab en inschrijven om mee te doen aan een pitch voor nieuwe tv formats. Hiervoor is het nodig om uw contactgegevens te verwerken, dit zijn uw naam, NAW gegevens, e-mailadres, geboortedatum en telefoonnummer.

Zapp.nl en Zappelin.nl: persoonsgegevens van minderjarige
De websites van Zapp en Zappelin richten zich op kinderen onder de zestien jaar.  Voor de verwerking van hun persoonsgegevens is de toestemming van de ouders of de wettelijk vertegenwoordigers nodig.
NPO wil graag kinderen de mogelijkheid geven om mee te doen met acties en tegelijkertijd zorgvuldig omgaan met hun persoonsgegevens. Hieronder leggen wij uit hoe NPO met het vragen van toestemming bij kinderen omgaat.

Toestemming bij kinderen:
Zappelin richt zich op kinderen van 2 tot en met 5 jaar. Bij deze kinderen wordt ervan uitgegaan dat zij nog niet kunnen lezen en schrijven. Daarom richt de website van Zappelin zich tot de ouders of wettelijk vertegenwoordigers bij de verwerking van persoonsgegevens, waardoor de toestemming ook automatisch door de ouders of wettelijk vertegenwoordigers wordt gegeven.

Zapp richt zich op kinderen tussen 6 en 16 jaar. Afhankelijk van de soort en hoeveelheid persoonsgegevens die worden verzameld vragen wij op drie manieren toestemming aan kinderen:

1. Toestemming door het plaatsen van een ‘vinkje’:
Bij het verwerken van een beperkt aantal persoonsgegevens, zoals het vragen van de naam en e-mailadres van het kind bij het inschrijven voor een nieuwsbrief, wordt toestemming gevraagd via het plaatsen van een ‘vinkje’ door het kind. Hierbij verklaart het kind zelf aan zijn of haar ouders of wettelijk vertegenwoordigers te hebben gevraagd of dit mag.

2. Toestemming en informeren ouders of wettelijk vertegenwoordigers:
Bij het verwerken van meer persoonsgegevens, zoals de leeftijd, het adres of het digitaal opsturen van tekeningen bij prijsvragen, wordt toestemming gevraagd via het plaatsen van een ‘vinkje’ door het kind en het sturen van een e-mail aan de ouders of wettelijk vertegenwoordigers om hen te informeren over de inschrijving. Dit betekent dat wij naast de persoonsgegevens van het kind, ook het e-mailadres en de naam van de ouders of wettelijk vertegenwoordigers verwerken, zodat wij kunnen waarborgen dat de toestemming juist is gegeven.

3. Toestemming en voorafgaande goedkeuring ouders of wettelijk vertegenwoordigers:
Bij het verwerken van meer persoonsgegevens, zoals foto’s of de mogelijkheid een profiel aan te maken, wordt toestemming gevraagd via het plaatsen van een ‘vinkje’ door het kind en het sturen van een e-mail aan de ouders of wettelijk vertegenwoordigers zodat zij voorafgaande goedkeuring aan de inschrijving kunnen geven. Dit betekent dat het kind nog niet door kan gaan met het versturen van foto’s of het aanmaken van een profiel, voordat de bevestiging van de ouders of wettelijk vertegenwoordigers binnen is.

Jarig
Het is mogelijk om kinderen te feliciteren met hun verjaardag via de website van Zappelin. Hiervoor is het nodig om, naast de naam en e-mailadres van de persoon die het kind wil feliciteren, de naam van het kind, het e-mailadres, de geboortedatum en leeftijd, een foto en een begeleidende tekst zoals ‘gefeliciteerd lieve…’ te verwerken.

Voor het meedoen aan prijsvragen is het nodig om de contactgegevens en leeftijd van het kind te verwerken. Wanneer foto’s of filmpjes geüpload worden naar de website of wanneer reacties op programma’s worden geplaatst via de website dan verwerken wij naast de naam en e-mailadres van het kind ook deze foto’s, filmpjes en reacties.

NPO Radio
Periodieke acties

Bij de radiozenders worden regelmatig acties georganiseerd zoals prijsvragen, stemmen op uw favoriete muziek en bieden op producten en diensten en het delen van een verjaardag of iemand feliciteren via de radio. Met prijsvragen worden de contactgegevens en de gewonnen prijs verwerkt van de prijswinnaar en deelnemers. Met het stemmen op uw favoriete muziek worden naast uw contactgegevens ook uw favoriete muzieknummers verwerkt. Met het feliciteren van iemand worden de naam en geboortedatum van die persoon verwerkt.

Radio Stemtool

Evergreen Top1000
Met het stemmen op uw favoriete Evergreens worden naast uw emailadres en naam ook uw favoriete muzieknummers verwerkt. Aanvullend en niet verplicht kunt u uw leeftijd en locatie bekend maken. Radio 5 gebruikt deze data om statistische analyses te maken over de stemming, deze analyses bevatten geen persoonsgegevens maar enkel demografische. Voorbeelden daarvan zijn: hoeveel procent van de mannen stemt op een zangeres, of hoeveel procent van de stemmers uit Goes stemt op BLØF.

Top 2000
Met het stemmen op uw favoriete nummers voor de Top 2000 worden naast uw emailadres en naam ook uw favoriete muzieknummers verwerkt. Aanvullend en niet verplicht kunt u uw leeftijd en locatie bekend maken. NPO Radio 2 gebruikt deze data om statistische analyses te maken over de Top 2000 te maken. Voorbeelden daarvan zijn: hoeveel procent van de vrouwen stemt op Nederlandse nummers of hoeveel procent van de stemmers uit Zeeland stemt op welke band.

Voor alle stemtools geldt dat uw naam en emailaders na een maand worden verwijderd.

Bellen, berichten en foto’s sturen naar de studio
Bij het bellen naar de radiostudio kunt u reageren op radioprogramma’s en meedoen met verschillende acties zoals prijsvragen. Hierbij gebruiken we uw contactgegevens en inbelgegevens. Wanneer u via uw apparaat foto’s, video’s of tekstberichten met ons deelt verwerken wij naast uw contactgegevens, voornaam, telefoonnummer en e-mailadres, deze foto’s, filmpjes, apps, sms en mms berichten. Deze gegevens worden veelal gebruikt voor visual radio, hier kunnen uw worden de reacties getoond.  

NPO Campus
Op NPO Campus kun je een demo insturen, zo kan NPO Radio nieuw talent ontdekken. Hiervoor is het nodig om uw contactgegevens te verwerken, dit zijn uw demo (stemopnamen), naam, NAW gegevens, e-mailadres, geboortedatum en telefoonnummer. Daarnaast verwerkt de NPO de persoonsgegevens van de demo, zoals de stem.

Reactiemodule – App de Studio
Via de NPO radio reactiemodule hebben bezoekers de mogelijkheid een reactie achter te laten op een bericht. Hiervoor is het nodig om uw contactgegevens te verwerken, dit zijn uw naam en e-mailadres. Daarnaast kan de reactie zelf ook persoonsgegevens bevatten, namelijk de persoonsgegevens die u hier zelf in noemt. Let daarom goed op de inhoud van uw reactie en deel nooit zomaar uw adres of andere privé informatie.

NPO Helpdesk
Wanneer u klachten en opmerkingen heeft over radio-tv ontvangst, storingen of andere opmerkingen, verwerken wij uw naam, adres, e-mailadres en eventueel telefoonnummer om contact met u op te nemen over uw klacht of opmerking. Voor klachten en opmerkingen over onze websites verwerken we ook uw Browser versie en operating systeem.

NPO op sociale media
NPO heeft een aantal sociale media-accounts: Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. U kunt reacties of ‘likes’ plaatsen bij berichten op deze sociale media-accounts. De NPO verwerkt geen persoonsgegevens van u via sociale media buiten het betreffende platform. NPO verwerkt wel algemene informatie zoals het aantal reacties of ‘likes’ bij een bericht om het bereik van NPO te analyseren en het aanbod te verbeteren om beter aan te sluiten bij het publiek.

Om zoveel mogelijk publiek te bereiken, houdt NPO u graag op de hoogte van programma’s van de Nederlandse publieke omroep. Dat doen wij ook via advertenties op Facebook, Youtube en Instagram. NPO bepaalt hierbij vooraf een doelgroep, zonder dat daarbij persoonsgegevens worden verwerkt. De advertenties worden door Facebook en Instagram aangeboden aan hun gebruikers die tot de doelgroep behoren. NPO verstrekt dus geen persoonsgegevens aan Facebook en Instagram. Er worden door Facebook en Instagram wel door hen verzamelde persoonsgegevens verwerkt om de advertenties te vertonen en bij te houden welke advertentie u als gebruiker heeft gezien. Zo krijgt u niet steeds dezelfde advertentie.

Verstrekking aan derden
Uw persoonsgegevens worden alleen verzameld en gebruikt als dit wettelijk is toegestaan en de gegevens worden op passende technische en organisatorische wijze beveiligd. Ook worden er zo min mogelijk persoonsgegevens uitgevraagd

Uw persoonsgegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen alleen worden verwerkt voor het doel waarvoor de gegevens noodzakelijk zijn. Deze persoonsgegevens worden zonder uw uitdrukkelijke toestemming niet aan derden verstrekt, tenzij één van de volgende situaties zich voordoet;

  1. Noodzakelijk voor onze dienstverlening:
    Het delen van de persoonsgegevens is in sommige gevallen nodig voor het uitvoeren van onze taken en voor onze dienstverlening, bijvoorbeeld wanneer een leverancier bepaalde taken namens de NPO uitvoert. In deze gevallen schakelen wij alleen betrouwbare geselecteerde partijen in om in opdracht van de NPO persoonsgegevens te verwerken. Wij maken goede afspraken met deze partijen, onder andere over de beveiliging en geheimhouding van de persoonsgegevens.
  2. Wettelijke plicht of rechterlijke uitspraak:
    Het delen van de persoonsgegevens met andere partijen is soms verplicht op basis van de wet of een rechterlijke uitspraak, bijvoorbeeld bij de opsporing van strafbare feiten.
  3. Toestemming:
    In andere gevallen vragen we eerst uw toestemming voordat we uw persoonsgegevens verzamelen en gebruiken.

De persoonsgegevens die wij van u verzamelen en gebruiken, in welke situaties dit gebeurt en waarom wij dit doen, leggen wij hieronder uit.

NPO Publieksonderzoek: Klikgedrag en Cookies
Klikgedrag gegevens worden gebruikt voor webanalyse, dat is anoniem, statistisch onderzoek. Anderzijds worden Klikgedrag gegevens gebruikt om de websites zoveel mogelijk te optimaliseren en op de voorkeuren van onze bezoekers af te stemmen.

De cookies die voor de meetbureaus worden geplaatst dan wel door hen worden uitgelezen, verzamelen informatie over het aantal gebruikers en het kijkgedrag van de gebruikers van onze websites en apps. Hierbij worden onder andere het IP-adres en/of het identificatienummer van je tablet of smartphone gebruikt.

Voor deze analytische doeleinden schakelt NPO het meetbureau AT Internet in, deze gegeven die worden verzameld worden voor twee doelen gebruikt. 1. Voor de geanonimiseerde bereiks analyses  voor websites, mobiele app’s, SmartTV en HbbTV apps en 2. het leveren van deze data aan de Stichting Kijkonderzoek (SKO) voor het kijkonderzoek dat SKO in opdracht van NPO uitvoert. Klik hier voor het privacy statement van SKO.

Cookies worden ook gebruikt om de websites te optimaliseren bijvoorbeeld om uw instellingen te behouden tijdens het invullen van een formulier, zo wordt het gebruik van onze sites vergemakkelijkt.
Al deze gegevens worden niet gebruikt om bezoekers persoonlijk te identificeren. Voor volledige informatie over het gebruik van cookies door de publieke omroep en om uw cookie-instellingen aan te passen, verwijzen wij u naar onze cookie-informatiepagina.

Solliciteren bij NPO
Wij gaan zorgvuldig om met het CV, de motivatie en overige persoonsgegevens die u ons verstrekt tijdens het sollicitatieproces. Wij verzamelen, bewaren en gebruiken deze persoonsgegevens uitsluitend om uw geschiktheid voor de vacante functie(s) goed te kunnen beoordelen. We delen deze persoonsgegevens alleen met NPO-medewerkers die betrokken zijn bij de sollicitatieprocedure. We zullen nooit aan derden deze gegevens verstrekken, tenzij we daartoe wettelijk verplicht zijn. Zodra de sollicitatieprocedure is afgerond, zullen wij binnen 4 weken uw persoonsgegevens verwijderen uit onze systemen. In sommige gevallen willen we een CV langer bewaren, hiervoor vragen we u vooraf toestemming


 

4. Uw rechten/ Inzageverzoek
U kunt NPO op ieder moment verzoeken om uw gegevens in te zien, te beperken, te wijzigen of te verwijderen. Dit verzoek kunt u richten aan: NPO, t.a.v. Afdeling GRC t.n.v. Privacy Officer, Bart de Graaffweg 2, postbus 26444, 1202 JJ Hilversum of e-mail privacy@npo.nl.

Om uw verzoek in behandeling te nemen moet NPO uw identiteit kunnen vaststellen. Als het mogelijk is wordt uw identiteit vastgesteld door een combinatie van bijvoorbeeld klantnummer (via NPO Start id) en email adres of een andere combinatie van gegevens. Bij meer ingrijpende verzoeken zullen we u vragen dit doen door additioneel een kopie van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs mee te sturen. Hierbij verzoeken we u uitdrukkelijk uw pasfoto onherkenbaar en uw Burgerservicenummer (BSN) onleesbaar te maken. U kunt op de site van de Rijksoverheid nalezen hoe u dit kunt doen. Na het vaststellen van uw identiteit worden de kopieën direct vernietigd.

Klacht bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
De AP is de nationale toezichthouder van de privacywetgeving. U hebt het recht om een klacht in te dienen bij de AP over de verwerking van persoonsgegevens door de NPO. Zie hiervoor de website van de AP: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/zelf-doen/gebruik-uw-privacyrechten/klacht-melden-bij-de-ap


NPO Start en NPO start Plus account
Voor vragen over uw  NPO Start account kunt u terecht bij de Service afdeling. Voor beëindiging van uw account kunt u direct naar Abonnement NPO Start Plus opzeggen.
 
Links naar andere websites
Op de website treft u soms links aan naar andere websites. NPO is niet verantwoordelijk voor het gebruik van uw persoonsgegevens door die organisaties. Lees hiervoor het privacy statement, indien aanwezig, van de website die u bezoekt.

Wijzigingen
Wij behouden ons het recht voor om wijzigingen aan te brengen in het privacy statement. Bekijk daarom regelmatig het privacy statement voor een update van ons privacy beleid.

Functionaris voor gegevensbescherming NPO

Bij NPO is een functionaris voor gegevensbescherming (FG) werkzaam die toezicht houdt op de naleving van de AVG door NPO. De FG is bereikbaar per reguliere post:

NPO
T.a.v. Functionaris voor Gegevensbescherming

NPO FG
Postbus 2644
1202 JJ Hilversum

U kunt ook gebruikmaken van het email adres: npofg@npo.nl

Vragen
Als u nog vragen hebt over onze privacy statement, neem dan contact op met de NPO via het contactformulier of mail naar privacy@npo.nl.

Laatst bijgewerkt op  juli  2020