Over NPO Over NPO
Overzicht

Het publieke bestel

Het Nederlandse publieke omroepbestel is uniek in de wereld. Het bestaat uit de NPO als overkoepelend bestuursorgaan en een aantal omroepen met een uitzendlicentie, die via leden of programmaraden het publiek vertegenwoordigen. Hun taken en verantwoordelijkheden zijn helder afgebakend.

Taakverdeling NPO en omroepen

De taken en verantwoordelijkheden van de omroepen en de NPO-organisatie zijn in de Mediawet omschreven. Kernpunt is dat de omroepen de programma’s maken en verantwoordelijk zijn voor de inhoud daarvan. NPO coördineert de programmering van alle netten, zenders en online en on demand kanalen en zorgt voor de distributie en uitzending van het aanbod.

Daarnaast behoren beleid en verantwoording tot de kerntaken van de NPO-organisatie. NPO stelt binnen de kaders van de Mediawet het programmeerbeleid op en is verantwoordelijk voor de realisatie van de gezamenlijke doelen van de hele publieke omroep. Via rapportages aan toezichthouders, zoals het ministerie van OCW en het Commissariaat voor de Media, legt NPO verantwoording af over de uitvoering van het beleid en over de besteding van de middelen.

Naast deze kerntaken verzorgt NPO een aantal overkoepelende activiteiten, zoals:
 • ondertiteling
 • gezamenlijke platforms als NPO Start en sites & apps van radiozenders
 • beheer van rechtencontracten
 • aankoop van buitenlandse programma’s
 • verkoop van eigen Nederlandse formats
 • publieksonderzoek
 • marketing voor alle kanalen van NPO

Omroepen

De omroepen zijn te verdelen in twee categorieën: taakomroepen en omroepverenigingen. De taakomroepen hebben geen leden maar wel een wettelijke opdracht. Dit zijn:
 • NOS - voor een brede en onafhankelijke nieuwsvoorziening, inclusief sport en nationale gebeurtenissen en evenementen
 • NTR - voor informatie, educatie en cultuur, inclusief jeugd, geschiedenis, wetenschap en achtergrondjournalistiek

De omroepverenigingen richten zich op een doelgroep of vertegenwoordigen een maatschappelijke of levensbeschouwelijke stroming. Tezamen vormen zij een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Er zijn zes grotere omroepverenigingen: 

  • AVROTROS
  • BNNVARA
  • KRO-NCRV
  • Omroep MAX
  • EO
  • VPRO

En drie aspirant-omroepen (minder dan 150.000 leden)

 • HUMAN
 • WNL
 • PowNed

Sinds 2016 is het aantal leden niet meer bepalend voor de hoeveelheid zendtijd van de omroepen. Elke omroep krijgt op grond zijn status (A, B of aspirant) een basisbudget. Via de systematiek van intekening en geld-op-schema vergaren de omroepen het budget om de programma’s te maken, die NPO aan hen heeft toegekend.

Netten en zenders

Televisie

NPO 1 is het brede, nationale net waarop alle groepen zich thuis voelen. Een onmisbaar net met de belangrijkste gebeurtenissen die iedereen raken en met programma’s die het gesprek van de dag bepalen. Het net dat mensen samenbrengt.

NPO 2 zet je aan het denken. Met programma’s die verdiepen en inspireren, die het verhaal achter de actualiteit vertellen, of die nieuwe invalshoeken kiezen. Op NPO 2 vind je het mooiste van Nederlandse en internationale kunst en cultuur, literatuur, documentaires en kwaliteitsdrama.

NPO 3 is het net voor jong Nederland, dat prikkelt en uitdaagt tot een eigen meningsvorming. Met veel aandacht voor nieuwe media en vernieuwing brengt NPO 3 een gevarieerd aanbod; van de dagelijkse actualiteit tot muziek, van reizen tot human interest en van talkshows tot documentaires.

NPO Zappelin (tot 6 jaar) en NPO Zapp (6 tot 12 jaar) vormen samen de kinderzender van de publieke omroep. Een vertrouwde omgeving waar jonge kijkers de wereld via televisie en internet op een veilige manier kunnen ontdekken.

BVN (‘Beste van Vlaanderen en Nederland') is dé Nederlandstalige publieke televisiezender in het buitenland. BVN selecteert elke dag uit het televisieaanbod van NPO en VRT de beste Nederlandstalige programma's. Hierbij staan nieuws (inclusief sportnieuws), actualiteiten en evenementen centraal. Maar ook programma’s die informeren, inspireren, amuseren en zich onderscheiden komen aan bod. BVN is overal in het buitenland te ontvangen: via de satelliet, de BVN app of online. Kijk voor meer informatie op https://www.bvn.tv/.


Radio

NPO Radio 1 is de onafhankelijke nieuws- en sportzender. Naast het nieuws is er veel ruimte voor opinie en debat waar ook luisteraars steevast aan deelnemen.

NPO Radio 2 is dé publieke familiezender voor volwassen Nederland. Met unieke personalities, een onderscheidend muziekformat met het beste uit 40 jaar popmuziek en aandacht voor actualiteiten en maatschappelijke thema’s. De zender is supporter van de Nederlandse muziekcultuur en de uitvinder en aanjager van de Top 2000, hét eind jaarlijkse muziekevenement / hét muziekevenement van december.

NPO 3FM is de zender die staat voor nieuwe muziek en het ontwikkelen van nieuw talent in alle geuren en kleuren. NPO 3 FM is een volwaardig jongerenmerk, dat je behalve op de radio en alle online platforms ook op festivals en bij concerten tegenkomt. Kortom, overal waar jongeren te vinden zijn die gek zijn van muziek.

NPO Radio 4 is de klassieke muziekzender voor zowel de ervaren als de nieuwe liefhebber. Naast de mooiste klassieke muziek, brengt NPO Radio 4 jaarlijks ongeveer twaalfhonderd concerten uit 's werelds beroemdste concertzalen. Waaronder drie eigen concertseries.

NPO Radio 5 is de zender waar de 50-plus muziekliefhebber, die is opgegroeid met de popmuziek van de jaren 60, 70 en 80, zich thuis voelt. Genieten van het leven staat centraal op de zender. Niet alleen met muziek, maar ook met informatie die de luisteraar daarbij helpt.

NPO FunX richt zich op jongeren en jongvolwassenen in grootstedelijke gebieden. In het totaalaanbod van de NPO vormt NPO FunX een essentieel onderdeel om een jonge en diverse groep luisteraars te bereiken. 


Themakanalen

Naast de gewone (lineaire) televisienetten verzorgt de NPO een aantal themakanalen. Op deze kanalen zijn veel programma’s uit het rijke omroeparchief te zien, die regelmatig aansluiten op de actualiteit of aanvullend zijn op de hoofdnetten. Dit zijn:

NPO 1 extra – de mooiste parels uit het omroeparchief

NPO 2 extra – cultuur en documentaires

NPO Zappelin extra – voor peuters en kleuters

NPO Nieuws – carrousel van de laatste NOS-Journaals

NPO Politiek – o.a. livestreams van Kamerdebatten

NPO Start

NPO Start is het on demand platform van de NPO. Hier kunnen alle programma’s minimaal een week worden teruggekeken. Indien bezoekers zich (gratis) registreren, krijgen ze aanbevelingen afgestemd op hun kijkgedrag en persoonlijke voorkeuren. Voor liefhebbers van drama en andere programma’s waarvan de ‘gemist-rechten’ na een week verlopen, is er NPO Plus. Een extra service met extra kosten, waar een kleine vergoeding tegenover staat.