38A3919
Hoofd content

Margo Smit

Margo Smit Margo Smit is per 1 januari 2017 ombudsman van de Nederlandse Publieke Omroep. Zij zal bijdragen aan de hoge kwalitatieve en journalistieke standaarden bij de publieke omroep. Smit zal alle omroepen gevraagd en ongevraagd van onafhankelijk advies dienen over hun journalistieke programma’s. Iedereen mag meepraten over de adviezen en de uitspraken van de ombudsman.

Smit: “Als ombudsman wil ik een brug zijn tussen de mensen voor wie de nieuws-, actualiteiten- en opinievormende programma’s van de publieke omroep gemaakt worden en de mensen die ze maken. Terechte kritiek maakt de journalistiek beter, fouten vragen om correctie en uitleg over het tot stand komen van journalistieke producties kan leiden tot meer inzicht, begrip en zelfreflectie.”


Margo Smit werkte van 1 augustus 2015 tot 1 januari 2017 als ombudsman voor de nieuws-, sport- en evenementenpublicaties  van de NOS. Smit: “Dat ik nu ombudsman voor de journalistieke producties van de gehele publieke omroep word, betekent dat ik ook ombudsman voor de NOS-programma’s blijf”, zegt Smit. “Ik blijf rondlopen op de redactie daar, en ik blijf de vragen en klachten van publiek over de NOS-berichtgeving behandelen. Ik krijg er alleen een flink aantal omroepen, programma’s en dus redacties bij!”

De ombudsman gaat zich niet bezighouden met amusement, drama, series of quizprogramma’s. Het werkterrein beslaat de nieuws-, actualiteiten-, opinie- en sportberichtgeving van alle publieke omroepen en op alle platforms: radio, tv en internet. Daaronder dus bijvoorbeeld ook de onderzoeksjournalistieke rubrieken.

“In deze functie komen veel ‘oude liefdes’ bij elkaar,” zegt Smit. “Ik wil met alle ervaring uit mijn verleden een bijdrage leveren aan de transparantie en de kwaliteit  van de journalistieke processen binnen de publieke omroep in de toekomst. Een ombudsman is geen ‘journalistiekpolitie’, maar een onafhankelijke, kritische vriend, van zowel kijkers en luisteraars als van de makers.”


Smit werkt sinds 1989 in de journalistiek. Zij was achtereenvolgens bureauredacteur bij commerciële en publieke omroepen, parlementair redacteur bij RTL Nieuws, onderzoeksjournalist bij KRO Reporter en directeur van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Daarnaast was zij sinds 2009 praktijkdocent Televisie aan de Masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen en gastdocent aan diverse andere journalistieke opleidingen in Nederland en Vlaanderen. Smit is vicevoorzitter van het European Center for Press and Media Freedom in Leipzig en van het Global Investigative Journalism Network.